Een recensie voor Management Boek.

Je brein beschermen tegen burn-out en stress, het kan. In dit boek Mentaal Kapitaal van Elke Geraerts toont de schrijfster met wetenschappelijk bewijs aan dat je jouw brein kan versterken. Deze Belgische neuropsychologe legt in dit zeer leesbare boek uit hoe je jezelf kan beschermen tegen burn-out en stress. 

Welke factoren spelen en rol?

Geraerts begint Mentaal Kapitaal met te vertellen hoe een crisis in het brein ontstaat. Omgevingsfactoren zoals technologie en rolstress spelen mee bij het krijgen van een burn-out. Maar ook het vakgebied waarin iemand werkzaam is bepaalt de gevoeligheid. En sommige personen krijgen gewoon eerder een burn-out dan anderen. De mate waarin iemand zijn of haar zaken perfect voor elkaar wil hebben is bijvoorbeeld een factor van belang bij het ontstaan van een burn-out. De veerkracht om een crisis of stress-situatie het hoofd te bieden verschilt per persoon. Dat geldt ook voor wat iemand als geluk ervaart. Lees dit boek als je de formule van geluk wilt kennen.

Wat kan je er zelf aan doen?

In het tweede deel van Mentaal Kapitaal bespreekt Elke dat veerkrachtige mensen lessen trekken uit negatieve gebeurtenissen. Ze gaan zelf op zoek naar nieuwe of andere mogelijkheden en zitten niet bij de pakken neer. Die mentale veerkracht krijg je bijvoorbeeld als je gemotiveerd bent voor het werk dat je doet. Mensen die zelf de controle hebben over hun werk zijn gemotiveerder en veerkrachtiger. Het fijne van dit boek is dat de schrijfster meteen uitlegt hoe je dat kan realiseren. Controle over hun werk krijgen mensen onder andere door ze zelf beslissingen te laten nemen hoe ze een doel bereiken en daarmee hun intrinsieke motivatie te verhogen. Verder is oefenen met het uitstellen van een beloning en bewustzijnstraining aan te raden. Af en toe een pauze nemen, even mijmeren, mediteren of een ‘mindfulness’ oefening doen zorgt ervoor dat je geest het werk beter aan kan. Focus aanbrengen in je werkzaamheden en je niet te veel af te laten leiden door sociale media en e-mails zorgt voor het laatste zetje om gemotiveerd en veerkrachtig bezig te zijn.

Anders met je tijd om gaan

Het boek sluit heel praktisch af met tips hoe je beter met je tijd om gaat. En legt uit hoe je ook de tijd moet nemen voor ontspanning en zelfs voor verveling. Wees af en toe gewoon onbereikbaar. Zorg voor jezelf door voldoende te slapen en stop met ‘multitasken’ zijn ook niet onbelangrijke aanraders. De schrijfster legt in het laatste deel haarfijn uit wat het nut is van deze tips. En geloof het of niet, je krijgt er energie van. Je krijgt gewoon zin om meteen te beginnen en te werken aan je eigen mentale kapitaal. Ga er vanuit dat het uiteindelijk een beter leven oplevert, wie wil dat nu niet?

 

Corien schrijft regelmatig recensies voor Management Boek, bekijk al haar artikelen.