Werken aan je unieke kwaliteiten- Reflectie werkboek

Auteur: Joke Vermeer

Deze recensie is op 30 juni gepubliceerd op Managementboek.nl

Dit boekje legt kort en duidelijk uit via een model hoe je te werk kan gaan om te reflecteren op je eigen gedrag. Het model is vormgegeven in een cirkel.  De schrijfster neemt je mee langs de verschillende parten van de cirkel. Het boek is uitgevoerd als een werkboek, zo kan je zelf stap voor stap de ontwikkeling van je persoonlijkheid in kaart brengen.

Wat tref je aan?

De binnenkant van de cirkel bevat je unieke kwaliteiten. Daaronder verstaat de schrijfster je authentieke gedrag, wat niet door anderen is beïnvloed. De buitenkant van de cirkel staat voor je aangepaste gedrag.  Dit is het gedrag dat je bent gaan vertonen als reactie op verwachtingen van anderen, zoals ouders, vrienden en collega’s. Om de cirkel zitten twee ringen waarin je lichamelijke reacties zijn ondergebracht en in de andere cirkel staan je emoties.

De cirkel is in kwadranten opgedeeld, je levensenergie, je verbinding met de ander, je kennis en leervermogen en je buikgevoel. Het gaat de schrijfster erom mensen te leren bewust te worden van gedrag wat ze niet prettig vinden. Met als gedachte dat als je dit weet, je er iets aan kan doen. Zet je kwaliteiten in als jouw aangepaste gedrag je stoort. Door de bewustwording heb je een keuze welk gedrag je inzet.

Hoe werkt het?

Je start met het invullen van de binnenste cirkel. Voor bijvoorbeeld het kwadrant levensenergie kan je in het werkboek kiezen uit 14 eigenschappen. Die waar jij je het meest bij thuis voelt, zet je in de cirkel van het eerste kwadrant. Stel je kiest voor bijvoorbeeld “initiatief nemen”. Bij dit kwadrant horen in de buitenste cirkel uitspraken over jezelf waar je uit kan kiezen. Denk aan zinnetjes als,  “ik ben chaotisch”, “ik ben fanatiek”. Hier kies je bijvoorbeeld, “ik ben ongeduldig”. Dit aangepaste gedrag past dan bij jouw authentieke kwaliteit, “initiatief nemen”. Daarna ga je over tot het kiezen van de begrippen die in de bewustzijnsringen om de cirkel staan. Welke emotie en welke lichamelijke reactie hoort bij initiatief nemen. Denk dan bijvoorbeeld aan ik ben ongeduldig en als reactie frustratie en nerveus.

Wat heb je er aan?

Door het invullen van de cirkel van Vermeer krijg je zicht op wat in welk kwadrant je kwaliteiten zijn en hoe jij er voor kan kiezen ander gedrag te vertonen dan je aangepaste gedrag. Je gaat dan voor je natuurlijke gedrag uit de binnenste cirkel, waardoor je beter in balans komt. De schrijfster sluit af met de boodschap dat we mild moeten zijn voor ons zelf, omdat we beiden kanten van de cirkel nodig hebben. Al je eigenschappen dienen je.

Het model doet me denken aan de kernkwaliteiten, waarin je een vervorming hebt van een kwaliteit als je onder druk staat. Nieuw is dat de schrijfster aan het gedrag ook emoties en lichaamsreacties koppelt. Daardoor kan je herkennen aan jezelf dat je aangepast gedrag vertoont of vertoont hebt. Door je daar bewust van te worden kom je meer in contact met wie je werkelijk bent.

Een leuk, goed geschreven werkboek waar je zeker wat aan hebt.